Nieuws

Wat is er de laatste tijd gebeurd bij het CVJO? Maandelijks verschijnt er een nieuwsbrief met nieuws over evenementen die we organiseren, over de aangesloten ondernemers en interessante ontwikkelingen die van invloed zijn op het ondernemerschap. Schrijf je in voor de nieuwsbrief om niets te missen.

Jan en Rein Bierbrouwerij Romondt

Als dromen geen bedrog zijn

Het ondernemerscafé van deze maand heeft een speciaal tintje. Onze ‘vriend van het CVJO’ Jan te Riele zal namens brouwerij Romondt v.o.f. vertellen over zijn droom, namelijk het starten van een brouwerij. Dit is hem inmiddels gelukt. Samen met zijn compagnon Rein in ’t Veld delen zij de liefde voor bieren en het brouwen van de bieren. Samen hebben zij de oude brouwerij van Dieren overgenomen. Al twee biertjes zijn op de markt verschenen.

Bierproeverij

Tijdens het ondernemerscafé vertelt Jan niet alleen over zijn onderneming, maar hij biedt ook de gelegenheid om kennis te maken met zijn product. Voor slechts 5 euro zijn de twee heerlijke biertjes te proeven, begeleid met bijpassende hapjes.

Brouwerij Romondt

Heidehoning

De bieren die brouwerij Romondt v.o.f. op de markt hebben gebracht zijn speciale streekbieren die hun focus leggen op de Veluwezoom en IJsselstreek. Zo is ‘Goudheerlijk’ een ambachtelijk Rhedens biertje en ‘Heizoen’ gebrouwen met onder andere lokale heidehoning, heidebloemen en tijm.

Aanmelden voor de bierproeverij

Het is niet verplicht om deel te nemen aan de proeverij. Voor de bezoekers die enkel geïnteresseerd zijn in het verhaal en de gezelligheid van het ondernemerscafé zullen er andere drankjes beschikbaar zijn. Deze zullen zoals gewoonlijk kosteloos zijn. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar voor de proeverij. Daarom is het belangrijk je aan te melden voor de proeverij. Dit kan via info@cvjodoetinchem.nl.

Wat: CVJO Ondernemerscafé met bierproeverij
Waar: Terborgseweg 20
Wanneer: Vrijdag 2 maart
Tijdstip: 16.00 uur – 17.30 uur
Aanmelden: via info@cvjodoetinchem.nl (niet verplicht)
Volgend café: Vrijdag 6 april

Korte sfeerimpressie van het vorige Ondernemerscafé

Op 2 februari vond het eerste Ondernemerscafé van 2018 plaats. We heetten Jaap Berenbak, namens de gemeente Doetinchem, officieel welkom als partner van het CVJO. Anja Klein maakte een mooie video-impressie.

Lees meer..
gemeenteraadsverkiezing

Op welke partij stem jij?

De volgende gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op 21 maart 2018. Aan deze reguliere verkiezingen nemen 335 gemeenten deel. Op welke partij stem jij als ondernemer?

Dat kan nog een hele zoektocht worden. Want ja, welke partij sluit nu het beste aan bij jou als ondernemer. Wellicht heb je een persoonlijke voorkeur maar dat wil niet zeggen dat die keuze ook de beste is als het om jouw ondernemerschap gaat.

Ondernemersklimaat

De gemeente bepaalt voor een groot deel het lokale ondernemersklimaat. Iedere gemeente voert een ander, lokaal beleid. Het is daarom niet mogelijk een algemeen beeld van het beleid van de politieke partijen te schetsen. De standpunten van de VVD in Doetinchem kunnen heel anders zijn dan de standpunten van de VVD in Rotterdam. Dit heeft alles te maken met de lokale behoeften en de samenwerkingen met andere lokale partijen.

Er is wel een aantal stokpaardjes van politieke partijen (SP: sociale woningbouw, Groen Links: duurzaamheid, VVD: infrastructuur) dat in iedere gemeente ter sprake komt, maar de details verschillen per stad of dorp. Daarom is het voor ondernemers belangrijk om te weten wat de plannen van de lokale partijen zijn.

Aandachtspunten

Wat zijn de aandachtspunten om op te letten:

  • De omgevingswet is een interessant fenomeen. Deze nieuwe wet moet tientallen wetten en honderden ministeriële regelingen gaan vervangen die betrekking hebben op de leefomgeving: ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water.
  • Onderdeel van die omgevingswet is het bestemmingsplan. Een van de eerste dingen die je doet bij het starten van een onderneming is het bestuderen van het bestemmingsplan van jouw gemeente. Of je nu een winkel opent of een bedrijf aan huis start.
  • Het gemeentelijk parkeerbeleid kan van invloed zijn op jouw onderneming. Als je veel klanten ontvangt en zij moeten betalen voor het parkeren, of heel lang moeten zoeken naar een parkeerplaats, kan dit een belemmering voor hen zijnom bij jou op bezoek te komen.
  • Winkeltijdenwet: als eigenaar van een fysieke winkel ben je voor jouw openingstijden afhankelijk van de gemeente.
  • Ben je een startend ondernemer: zoek dan goed in de partijprogramma’s naar politieke partijen die innovatie en startups willen stimuleren. In een aantal gemeenten zijn er al initiatieven genomen voor een startersloket: het creëren van één plek waar startende ondernemers terecht kunnen voor informatie, diensten en ondersteuning.

De Kieswijzer lijkt een handig hulpmiddel. Maar van de 30 stellingen die je krijgt voorgeschoteld zijn er slechts twee die op het ondernemerschap betrekking hebben. Zaak dus om je verder in de partijprogramma’s te verdiepen.

 

Bron: Ikgastarten.nl van de Rabobank

Lees meer..
Hans Idink-CVJO-Doetinchem

De dag van Hans Idink

‘s Ochtends na het ontbijt drink ik koffie. Er is nog wel wat tijd dus ik kijk een aflevering van “The end of the f***ing world” met één van mijn dochters. Daarna doe ik wat huisadministratie: ik bel met de verzekeraar en schrijf een e-mail naar school.

Workshop

Om ongeveer 9.00 loop ik naar CVJO. Het is mooi, maar koud weer. Wanneer ik net bij de voetgangersbrug ben belt een oude klant. Ze hebben na lang overwegen toch besloten in zee te gaan met de software die ik ken, of ik ze nog wil ondersteunen. Het is een spiritueel centrum met wereldwijde afdelingen. We spreken af dat ik een workshop ga geven over de software. Het is een Open Source CRM systeem (een klantenbeheersysteem), ze kunnen het zelf installeren. Ik ga ze helpen bij het maken van de vele keuzes die het in gebruik nemen ervan betekent voor hun organisatie en bij het configureren van het CRM.

Aangekomen bij CVJO zie ik dat het al behoorlijk druk is. Ik vraag de mensen aan mijn tafel wat ze willen drinken en haal koffie en thee. Bij CVJO heb ik collega’s die ik werkelijk zie. Online heb ik collega’s waar ik vooral mee chat en bel. Ook op het online chat-systeem begroet ik mijn collega’s. Mijn online collega’s bestaan uit een netwerk van zelfstandigen die werken vanuit verschillende steden in Europa. Het weer in Rusland, Roemeníë en Zwitserland blijkt nog slechter dan bij ons. In Engeland vooral natter (zoals gewoonlijk). Ik maak een aantal facturen en een offerte.

Online en offline collega’s

Tussen de middag is er een lunchsessie over de toekomst van het CVJO. De aanjagers hebben een aantal scenario’s voorgesteld die ze met de hele groep delen. Er ontstaat een levendig gesprek. Na de lunch werk ik verder met mijn collega’s online en babbel met mijn CVJO collega’s om me heen. De combinatie vind ik prettig: de grenzeloosheid van het ondernemen via internet en de gezelligheid en steun van mensen in dezelfde werkruimte.

Kunst & Filosofiecafé

In de loop van de middag denk ik ook na over de volgende activiteiten van Het Kunst- & Filosofiecafé Doetinchem die ik vorig jaar ben begonnen en stuur ik informatie naar een potentiële klant voor een “niet-weten workshop”.

Om ongeveer 17.15 loop ik weer naar huis

Lees meer..
Joke Groot Obbink-EQfit-800x800

Hoe EQfit zorgt voor blijvende gedragsverandering

Een duurzaam en vitaal leven staat bij Joke Groot Obbink hoog in het vaandel. Met haar bedrijf Goachforit helpt zij mensen om letterlijk en figuurlijk in beweging te komen. Een nieuwe ‘tak van sport’ die ze daarbij toepast is EQfit.

Met de prestaties van Sven Kramer tijdens de Olympische Spelen als voorbeeld, legt Joke uit hoe we ons gedragen bij verlies en waar dat vandaan komt.

“Ik sta voor de TV en kijk naar de 10.000 meter van Sven Kramer, tijdens de Olympische Spelen. Het is nu of nooit. Ik beweeg onbewust mee. Ik zie en voel dat het niet lekker gaat. Ik sta stil, in verbazing de handen ineen geslagen. Ik verstar zoals ik Sven ook zie verstarren. Wat gebeurt er met Sven… hij worstelt en vecht om de resterende rondjes nog enigszins goed door te komen. Zijn hoofd weet het en zijn lichaam reageert daarop. Hij verliest van zichzelf. Zoals wijzelf ook regelmatig van onszelf verliezen.

Behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst

Na de race staat hij weer als een echte pro voor de camera. Sven kan de kritische vragen pareren, want hij heeft zich al weer herpakt en weet de rust te bewaren. Ook al borrelt het van binnen, hij weet uit ervaring dat primaire reacties niet handig zijn. Hij slaat zich er goed doorheen.

Bart Veldkamp legt ’s avonds kort en duidelijk uit hoe het werkt in het brein van Sven en bij ieder mens. In je onbewuste zit alle ervaring en gedrag opgeslagen. Terug te brengen naar het primaire Verstarren, Vluchten en Vechten.

Ik herken dit in wat Sven heeft laten zien. Het verstarren, het loopt niet lekker. Het gaan vechten, ik zal en ik moet. Vluchten kan niet meer, want hij kan en mag niet voorbij de media. En toch zou hij misschien wel het liefst even in een hoekje willen wegkruipen. Dan maar even het PRO masker op. Herkenbaar en boeiend.

Je lichaam liegt niet

Omdat dit alle elementen bevat van waar ik als EQfit-coach mee werk. Hoe gedragen we ons en waar komt dat vandaan? Tijdens een trainings/coach-sessie combineer ik fysieke oefeningen (o.a. boksbewegingen) met mentale coaching. Gericht op de dagelijkse situatie, ontdek je welk primair gedrag jij inzet. Je lichaam liegt niet en laat dit zien.

Wij zetten allemaal dagelijks dit onbewuste gedrag in, waarmee we succes hebben ervaren. Maar soms, past dat niet meer, gaat dat tegen je werken, loop je vast, word je onzeker, slaat je vermeende basis onder je vandaan, is de focus weg.

Hoe nu verder?

Dan zorg ik er met de EQfit methode voor dat jij letterlijk en figuurlijk in beweging komt, zodat jij vanuit een goede EQfit basis nieuwe successen kunt behalen in de toekomst.”

Wil je meer weten of een keer  ervaren hoe het werkt? Joke geeft af en toe een proefsessie weg. Neem hier contact met haar op.

Lees meer..

Ik wil de CVJO nieuwsbrief!


* verplicht in te vullen